:
opener
open form
  • Home

Wijknetwerk ouderenzorg

19 september 2012

Wijknetwerk ouderenzorg

In 2011 is er in onze praktijk een wijknetwerk ouderenzorg opgericht. Dit wijknetwerk heeft als doel de zorg rondom onze kwetsbare, oudere patiënten beter te organiseren. Ons streven is om integrale, proactieve zorg te leveren, afgestemd op de behoefte van de oudere, in diens persoonlijke omgeving.

Wat betekent dit precies in de praktijk? Een voorbeeld:

De huisarts legt een visite af bij een oudere dame omdat deze ziek is. Het valt de huisarts op dat mevrouw ineens veel slechter loopt en moeite heeft met de trap. De huisarts vraagt of dit al lang zo is en of ze het allemaal nog wel redt in haar eentje. Mevrouw geeft aan dat ze laatst bijna was gevallen en vertelt dat ze daardoor onzeker is geworden met lopen. De huisarts stelt voor om de praktijkondersteuner eens langs te sturen voor een verdere inventarisatie. Mevrouw gaat akkoord. De praktijkondersteuner komt op bezoek en al snel wordt duidelijk dat mevrouw steeds meer pijn in haar versleten knieën heeft en daardoor moeilijk loopt en door haar slechte hart snel moe is van de inspanning. De praktijkondersteuner stelt voor om een hulp in de huishouding te regelen en de wijkverpleging te vragen of ze haar regelmatig willen helpen met douchen. En denkt mevrouw dat de fysiotherapeut nog iets voor haar kan doen om de pijn in de knieën te verlichten? Wellicht kan mevrouw ook eens nadenken over de aanschaf van een rollator? De praktijkondersteuner belooft e.e.a. in gang te zetten en contact met haar te houden.

Mevrouw is blij met de extra ondersteuning en hoopt voorlopig nog in haar eigen huis te kunnen blijven wonen.  

Wij willen makkelijk aanspreekbaar zijn voor de oudere, de mantelzorger en de betrokken hulpverleners. Onze visie is dat hulpverleners rond de oudere elkaar moeten kennen en vinden om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te kunnen stemmen.

Als de oudere ook cliënt is van de wijkverpleging, is het soms nuttig om als huisarts, praktijkondersteuner en wijkverpleging deze gezamenlijke patiënten te bespreken. Daarom vindt er twee keer per jaar een overleg plaats tussen huisarts, praktijkondersteuner en de betreffende thuiszorgorganisatie. In overleg met de oudere kunnen familieleden (meestal kinderen) ook deelnemen aan dit overleg. Zij weten vaak veel van de thuissituatie en kijken weer op een andere manier aan tegen hun ouders dan een hulpverlener. Indien nodig kunnen hierbij ook andere hulpverleners uitgenodigd worden, zoals bijvoorbeeld de apotheker.  

Voorafgaand aan dit overleg legt de praktijkondersteuner een bezoek af bij de oudere om een inventarisatie te maken van de kwalen en behoeften. Vervolgens wordt er gezamenlijk een plan gemaakt om zoveel mogelijk in de behoeften te kunnen voorzien en kwalen goed te monitoren.

Dit alles om ‘de oude dag’ zo prettig mogelijk te laten verlopen!

http://www.vgz.nl/zorg-en-gezondheid/wegwijs-in-de-zorg/wijknetwerken

 

  • a
  • a
  • a
print

© 2025 van Dijk en van de Kar huisartsen